Picnic la Cetate, ediția 2023

Picnic la Cetate, ediția 2023

Asociația Pro Noviodunum în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, a derulat proiectul cultural ”Picnic la cetate”, acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Tulcea, în anul 2023.

Scopul proiectului a fost de a păstra și promova patrimoniul cultural și tradițiile culturale ale județului, prin organizarea unor evenimente inedite, de tip reenactment, ca modalitate de a experimenta istoria, precum și dezvoltarea educației pro-patrimoniu, ca factor al dezvoltării durabile, prin extinderea infrastructurii pentru timpul liber, promovarea patrimoniului cultural și promotor al microzonei Tulcea, deoarece au o mare valoare peisagistică și științifică.

Obiectivul general: Păstrarea și promovarea  patrimoniului cultural al județului Tulcea și creșterea accesului cetățenilor la actul cultural.

Obiective specifice

  • O1- Educarea elevilor/tinerilor în spiritul cunoașterii şi respectării evenimentelor şi faptele înaintașilor noștri, cu scopul manifestării respectului față de istorie și identitatea națională.
  • O2 – Creșterea nivelului de informare a elevilor, studenților, publicului larg și autorităților locale/județene cu privire la valorile tradiției, istoriei, științei.
  • O3 – Organizarea unor evenimente culturale inedite, inovatoare, organizate în spații alternative, în aer liber pentru publicul larg din județul Tulcea.

Grupul țintă al proiectului: elevi/tineri, publicul larg.

Reenacment ”Istoria retrăită”

Reenactmentul este caracterizat mai ales prin efortul de a te apropia de trecut, de a încerca şi reîncerca până la atingerea identității cu acea parte a trecutului care îţi stârnește pasiunea.

Reconstituirea istorică reprezintă o modalitate inedită de a trăi istoria (living history).

Reconstituirea staționării temporare a trupelor (bivuac), din vremea Războiului de independență (13 Mai 2023), a fost gândită având în vedere faptul că se sărbătoresc anul acesta 145 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Activitatea vizează redarea unor momente istorice, educarea comunității, şi în special a elevilor/tinerilor, în spiritul și respectul valorilor trecutului față de tradițiile militare, de cunoaștere a momentelor importante ale istoriei locale şi naţionale, a aspectelor cotidiene ale vieții ostășești, omagierii militarilor şi civililor, care în momente dramatice ale istoriei naționale şi-au făcut datoria față de țară.

Evenimentul a fost organizat de Asociația PRO NOVIODUNUM, ICEM Tulcea în parteneriat cu Asociaţia „6 Dorobanţi” Bucureşti și a constat în amenajarea unui bivuac în Parcul Monumentul Independenței, în vecinătatea Muzeului de Istorie și Arheologie Tulcea, un detaşament echipat în uniforme din vremea Războiului de Independență (1877-1878), desfășoară acţiuni interactive, cu caracter istorico-militar, pe un fundal sonor de marşuri şi cântece de epocă.

Manifestarea culturală a fost organizată odată cu evenimentului internațional ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, sărbătorită la data de 13 Mai 2023. Publicul românesc s-a bucurat de o noapte în care muzeele din toată țara si-au deschis porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa ”Noaptea Muzeelor”.